joi, 29 noiembrie 2012

Sfanta simplitate


Prin sfanta simplitate omul cunoaste tainele lui Dumnezeu

- Gheronda, studiul cartilor si cunoasterea il ajuta pe om sa-L cunoasca pe Dumnezeu?

- Asculta la mine: atunci cand cineva lucreaza duhovniceste si ajunge la o stare duhovniceasca buna, vede foarte limpede anumite lucruri prin dumnezeiasca luminare, fara sa le fi cunoscut mai dinainte din carti. Si, mai ales, le vede mai limpede decat altii care au citit toate cartile de pe lume.

Prin curatia lui launtrica vede limpede si foarte departe si adanc, fiindca a iesit de pe traiectoria lumeasca si se misca de acum pe cea duhovniceasca, in spatiul tainelor. Toti cei care au dobandit simplitatea si curatia launtrica vad lucrurile suprafiresti ca fiind foarte simple, ca fiind firesti, caci la Dumnezeu toate sant simple, asa cum si El Insusi este foarte simplu si cum ne-a aratat-o si Fiul Sau pe pamant prin sfanta Lui simplitate. Si nu foloseste o putere mai mare pentru lucrurile mai presus de fire si alta mai mica pentru cele firesti, ci aceeasi putere pentru toate.

- Adica un om poate sa cunoasca tainele lui Dumnezeu chiar si fara mult studiu?

- Da, daca are sfanta simplitate, el poate nu numai sa cunoasca tainele lui Dumnezeu, ci si sa le traiasca. [...]



Pentru ca harul lui Dumnezeu sa se salasuiasca in om, trebuie sa existe inlauntrul sau aceasta lipsa de viclesug, aceasta curatie. Dumnezeu Se daruieste celor care au o simplitate curatita. Cand omul inainteaza in simplitate si curatie, impreunata cu credinta fierbinte si cu evlavie, ajunge mai apoi sa se invredniceasca de experiente dumnezeiesti si sa cunoasca tainele lui Dumnezeu, fara sa aiba cunostinte. Caci atunci Se salasuieste intr-insul Sfanta Treime si, cu dumnezeiasca luminare pe care o are, gaseste cu usurinta cheile intelesurilor dumnezeiesti si talcuieste in Duhul lui Dumnezeu, in mod simplu si firesc, fara durerea de cap a intelectualului.”



Parintele Paisie, nu a avut ucenici, nu a avut internet, nu citea ziare, nu asculta la radio, nu se uita la tv, si cu toate astea a inceput sa vorbeasca despre ceea ce se intampla in zilele noastre – biometrie, carduri, insemnare, incepand cu 1986.



Degeaba citim Biblie, Sfinti Parinti, carti duhovnicesti, daca spunem ca acesti parinti isi iau informatia de pe net si atat. Chiar e de gradinita o astfel de judecata.



Spunea parintele Paisie ca lucrurile sant atat de simple si de pe fata ca si cum ai citi intr-un ziar. Nu mai trebuie nici o talcuire, nici o interpretare…

Asta, pentru parintele Paisie. Altii nici acum nu vad si nu pricep, sau nu vor sa vada si nu vor sa priceapa.


Cuviosul Paisie Aghioritul – vol5, Patimi si Virtuti





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu